maandag 14 mei 2012

Testrit naar Texel


Beste lezer, eigenlijk was ik van plan om zo'n beetje elke dag iets nieuws over het vrijwiel tijdens onze testrit naar Texel te schrijven. Helaas moest ik erachter komen dat ik nog een beetje achter de nieuwste technologische ontwikkelingen aanloop, ten eerste zijn er nergens meer internetcafés te bekennen en ten tweede ben ik niet in het bezit van een smart phone. Van daar met enige vertraging mijn verslag over de langste reis die een vrijwiel tot nu toe heeft gemaakt.

Maandag 7 mei:

We sluiten de werkdag af en verwelkomen de vakantie met worst op stok in de avondzon voor de werkplaats.

Worst op stok voor de werkplaatsDinsdag 8 mei:

Ik moet vroeg uit bed omdat ik nog een laatste noodoperatie aan het vrijwiel moet plegen. Gisteravond leunde iemand met zijn vol gewicht op de bovenkant van het dashboard met als gevolgd een harde “Knack”. Het dashboard was in tweeën. Even snel op en neer naar de werkplaats en er een aluminiumbuis achter geschroefd.
Rond 10 uur op weg naar Texel. Het gaat behoorlijk vlot met een goede zuidelijke wind in de rug. Al snel zijn we in Amsterdam en van daar verder naar Purmerend. Da fiets doet het goed. Bruggen zijn geen probleem dank zij de SRAM Dualdrive. Ik vind het erg prettig om naast elkaar te kunnen zitten en samen van het landschap te genieten. Wat ook heel fijn is: we hoeven niet meer op elkaar te wachten omdat we toch de zelfde snelheid hebben.
Vrijwiel op pondje

Van Purmerend verder naar Alkmaar, van daar richting Norden en komen we op het fietspad langs de N9 uit. We volgen nog een stukje het fietspad om dan in Sint Maartensvlotbrug op camping "Het ruige veld" ons tentje op te slaan. De fiets doet het goed. We waren al niet zo bang voor paaltjes, maar nu weten we het zeker: fietspadpaaltjes zijn echt geen probleem voor het vrijwiel.
camping "Het ruige veld"
www.ruigeveld.nl


Woensdag 9 mei:

Ontbijten en inpakken en verder gaat de reis naar Texel. Vanaf de camping steken we in westelijke richting door naar de Duinen waar we op de LF1 stoten. Deze volgen we naar Den Helder.

Wat een route! Kronkelweggetjes door de Duinen, hoogteverschillen en kort voor Den Helder na een zigzagbocht in eens de zee. En nog beter, het fietspad gaat over de zeepromenade rond Den Helder tot aan de boot. Links de zee, rechts groen gras en voor je over het water zie je Texel.

Bij de boot aangekomen moet ik wel even mijn T-shirt uitwringen. Ik moet de zitting nog een beetje luchtiger maken. Na het kaartjes kopen dan de grote verrassing: de fiets passt niet door de schuifdeuren van het TESO kantoor. Even schrikken, ik denk al erover na om de wielbouten los te schroeven, dan zou het zeker wel gaan...tot dat de aardige mevrouw ons om het gebouw leidt en de grote busingang opent. Zo zie je nog eens wat. Na dit incident waren we een beetje zenuwachtig of we wel over dat kleine bruggetje op de boot zouden kunnen komen. Maar ook dat was geen probleem voor het vrijwiel. Op Texel gingen wij meteen naar camping "Anemoone" bij De Koog in de buurt.
Het vrijwiel maakt snel vrienden op de boot naar Texel

Er was op dat moment niemand aanwezig, dus we zetten ons tentje maar neer en fietsen naar De Koog. Na inmiddels ca. 140km achter de rug te hebben met als enig obstakel de schuifdeuren van TESO komen we dus vandaag al het tweede niet te passeren obstakel tegen: fietssluizen op het fietspad in De Koog. Wie verzint het? Dus de fiets draaien een paar honderd meter terug rijden en daar zonder moeite van het fietspad af. Niet eens een paaltje dat ons wil tegenhouden. Wie denkt over deze maatregelen na? Aan de ene kant is blijkbaar een sluis nodig zodat niet eens normale fietsen daar rijdend kunnen passeren en tweehonderd meter verder kan je gewoon met de auto het fietspad op. Heel raar.

In De Koog de fiets even aan een medewerker van een fietsverhuur laten zien. Hij leek niet al te zeer onder de indruk te zijn. Op het zelfde moment komt een Duitse heer met zijn twee kleinzoons aan en lijkt meteen verkocht aan de fiets. Deze ontmoeting zal een sprekend voorbeeld zijn voor de verdeling van de reacties van mensen.

Als wij 's avonds terug op de camping komen worden wij begroet door de eigenares Ingrid die ons met een Juttertje verwelkomt. Nu ben ik niet zo'n grote likeurdrinker maar ik vond hem wel erg makkelijk te drinken. We hebben, als goede touristen die we zijn, een fles ervan mee naar huis genomen. Ingrid is erg enthousiast over het vrijwiel en geeft ons nog twee adressen van verhuurders aan wie we het moeten laten zien.

www.teso.nl
www.anemoone.nl


Donderdag 10 mei:

Regen op de tent, een superb geluid om nog een keer om te draaien in de slaapzak. Omdat de regen aanhoudt gaan wij naar het Juttersmuseum, uiteraard met het vrijwiel. Voor deze gelegenheden moet ik nog een dakje bouwen. Verder maakt de fiets een goed figuur in de regen. Na een aantal Juttersverhalen te hebben gehoord besluiten wij om zelf te gaan jutten. Dus tegen de harde wind in naar Den Hoorn naar het strand. De wind was erg fel zodat we behoorlijk moe zijn als we er aankomen. Even pauze en wat lezen dan gaan we jutten. Na een tijd vinden we behoorlijk veel rotzooi: schoenen en slippers, flessen, touw, oranje handschoenen, een half verweesd zeehond en wat dode vogels.
We fietsen terug naar De Koog waar we moe en nat een heerlijk Pizzamaal eten voor een heel schappelijke prijs.

Terug op de camping worden we weer ontvangen door onze enthousiaste gastvrouw. Ze kan het niet aan zien dat wij met ons tentje op het natte grasveld staan. Dus mogen we een nacht in een hutje slapen dat volledig is ingericht met keuken, WC, Tafel en stoelen, een bank en twee matrassen op de grond. Geweldig! Dankbaar nemen wij haar aanbod aan en gaan niet al te laat naar bed.

www.juttersflora.nl

Vrijdag 11 mei:

We mogen ons tentje op een wat drogere plek neer zetten. Vandaag gaan we over Den Burg naar Oudeschild en van daar verder naar De Cocksdorp. Allemaal in het teken van de fiets te promoten. In Oudeschild kloppen wij aan bij Bets fietsen, een relatief nieuwe fietswinkel met aardige eigenaren. Ik leer daar dat het vrijwiel voor verhuur eigenlijk veel te groot is. En dan niet vanwegen de paaltjes, maar omdat er weinig opslagplek is. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Bedankt voor deze inzicht. In Oudeschild ontmoeten wij ook Anita van de Tuk Tuk verhuur. Een aardig mens dat ons heel veel interessante weetjes over het eiland kan vertellen.

Onze tweede standplaats op "Anemoone"

Verder gaat de rit naar De Cocksdorp waar wij Erwin van de Linden willen ontmoeten. Blijkbaar heeft hij nog een vinger in de pap als het om fietsenverhuur op Texel gaat.

We hebben geluk want hij komt bijna op het zelfde moment als wij aan. Erwin is een aardige vent die zich de tijd neemt om het vrijwiel goed te bekijken. Ook hij heeft er nog het één en ander over te zeggen dat het eigenlijk niet geschikt is voor de verhuur maar het is een aangenaam gesprek en we vertrekken met weer wat meer informatie in onze zakken. Nu maar weer eens een beetje sightseeing. Naar het strand dus en op weg terug naar De Koog stoppen wij nog even bij de Slufter om er een ommetje te maken. Het vrijwiel is een ideaal vervoersmiddel op het eiland. In de grote achterbak kan je behoorlijk wat dingen meenemen en deze ook gewoon in de fiets laten liggen als je gaat wandelen. Net als een auto.

De Slufter
www.betsfietsen.nl
www.tuktukexpresstexel.nl
www.fietsenoptexel.nl


Zaterdag 12 mei:

Snel ontbijten en inpakken en dan naar Den Burg om nog de laatste souvenirs te kopen. Ook moeten we nog behoorlijk wat eten inslaan. Van daar naar de boot. We kiezen voor een iets andere route naar het zuiden zodat we nu midden door Noord-Holland gaan rijden. Ik voel me een beetje slapjes de hele dag en heb ook last van mijn achterste. Ik moet echt iets aan de zitting veranderen. Marlies heeft nergens last van. We beslissen om de nacht op camping “In het fruit” in Purmerend te slapen. Hier staan we erg gezellig tussen oude fruitbomen op een grasveldje. Af en toe komt er een mooi stelletje fazanten langs. Morgen begint de laatste etappe.

www.speciaalbier.nl
www.texelseproducten.nl
www.inhetfruit.nl


Zondag 13 mei:

We ontbijten in de zon en pakken ons tentje in. De laatste etappe is begonnen. Door Purmerend heen, langs het water en naar Amsterdam. Van daar langs het kanaal tot aan Breukelen, daar niet vergeten af te slaan richting Kockengen en zie daar, we zijn er weer. Het vrijwiel heeft het erg goed gedaan. Ik heb nu ook een lijst met verbeterpunten en zal er zeker de één of andere conclusie uit trekken. Het was een fijne vakantie en we hebben onderweg erg veel positieve reacties gehad. Het was bijvoorbeeld mooi om te zien hoe de gezichten van mensen gingen veranderen als zij het vrijwiel zagen.

Heb jij het vrijwiel zien langsrijden? Schrijf dan in een reactie waar.
Ik hou jullie op de hoogte en ga aan de slag met verbeteren.

Olaf

6 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Olaf,
Pontwachter Simon van de pont bij Akersloot liet mij op zijn mobieltje een foto zien van wat toen nog een trapautootje leek. Heel leuk dat ik jullie verhaal nu ken.
Succes met jullie Vrijwiel project.
Groeten,
Wim Schermer
Velomobielonderdelen.nl
wimschermer.blogspot.com

Mick zei

Dag Vrijwielers,
Ik kwam jullie tegen id tegenovergestelde richting bij het Noordhollands kanaal. Dat was ter hoogte van Watergang op de roets op moederdag.
Jullie kwamen net een brug af en ik dacht nog: "Ja zo kan het natuurlijk ook! :)".
Mvg Mick Leemans

Olaf zei

Hey Mick,

was jij dat op de roeifiets? Dat was wel een mooi stukje om daar te fietsen.
Als het je wat lijkt, laat het me weten en we maken een afspraak voor een proefrit.

Groeten,

Olaf

Wim zei

De kans dat ik jullie in de Vrijwiel ga tegenkomen is helaas erg klein...:(

Ik roets namelijk vooral op de Veluwe en in de Achterhoek met mijn Roeifiets.

Ik heb wel dit blog toegevoegd aan de lijst met blogs op mijn eigen blog.
Ik vind het initiatief echt geweldig en ik ga je verhalen zeker volgen.

Groeten,
Wim
www.roeifietsen.blogspot.com

Mick zei

Hoi Olaf,
Ja dat lijkt me wel 'n keer leuk. Maar met de regen vd afgelopen dagen maak ik eerst de Limit af!
Daar zou ik dan in langs kunnen komen zelfs. Hoewel jj chickie daarin natuurlijk niet...:).
Mvg Mick

Olaf zei

Hey Wim,

dank je wel voor het toevoegen. Ik keek net op jouw blog en zal je ook toevoegen aan mijn lijst.
Ook jij bent van harte uitgenodigd voor een proefrit in het vrijwiel.

Groeten,

Olaf